19 nov 2010

Taylor's Port in De Harmonie R'dam


Donderdagavond 20 uur werden we met een glas Taylor's Chip dry port (1/3), gemixt met tonic (2/3) en een blaadje munt door Odile Hemmen ontvangen in de Sociëteitszaal van restaurant De Harmonie in Rotterdam. Een heerlijk glas overigens. Op het programma stond een proeverij van Taylor's port, aangeboden door Odile Hemmen Wijnen en Spiritualiën.Het programma werd ingeleid door Nick Heath, directeur marketing van Taylor's en Marc Vos van Kwast Wijnkopers. In perfect Engels werden de kleine 50 gasten ingewijd in de geheimen van port.Tijdens de eerste ronde proefden we twee ruby ports. Deze zijn gerijpt op hout. Na botteling rijpen ze niet meer op fles. Ze moeten dus jong worden gedronken. Ze kenmerken zich door geconcentreerd fruit. De eerste wijn was Taylor's First Estate Reserve, een robijnrode port, lichtzoet, veel krachtig, rijp rood fruit, pruimen, bramen, rond en een beetje peperig. De tweede was Taylor's Late Bottled vintage 2004. Donker robijnrood, rond, zacht zoet, fluwelig, rijp rood fruit, cacao en rijpe tanines. Een late bottled vintage is gemaakt van de beste druiven uit de beste jaren. Door de lange rijping op vat, rijpt deze niet meer in de fles. Een LBV is daarom direct na botteling op dronk.
De tweede ronde bestond uit een 10 en 20 years old Tawny. Deze wijnen bestaan uit blends van wijnen die gemiddeld 10 respectievelijk 20 jaar op hout zijn gerijpt. Door de lange houtrijping zijn deze ook direct na botteling op dronk. Deze Tawnies hebben meer ontwikkelde aroma's van krenten, gedroogde pruimen, vijgen, noten, caramel, chocolade. Ze werden gekoeld geserveerd (ca. 12 oC), waardoor ze beter tot hun recht komen dan op kamertemperatuur.
Bij de Tawnies werden enkele gerechtjes geserveerd van Sieberen Meerema: geroosterd brioche, een quenelle van eendenlevermousse, een geconfijt sjalotje en een gedroogde aardbei. Deze gerechtjes waren heerlijk en pasten perfect bij de Tawny port.
Er volgden vijf vintage ports: Quinta de Vargellas 2001 en 2008, Quinta de Terra Feita 1995 en 2008, Taylor's Vintage 1985. De vintage ports worden gemaakt van de beste druiven uit de beste jaren. Nadat ze twee jaar op vat hebben gerijpt wordt beoordeeld of ze van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Is dat het geval, dan worden ze 'gedeclareerd' als vintageport en gebottled. Is dat niet het geval, dan kunnen ze aangemerkt worden als single quinta. Door de korte houtlagering rijpen ze decennia lang na op fles. De single quintas zijn wat eerder op dronk dan de vintage ports. De vintage ports kenmerken zich door geconcentreerd fruit, noten, chocolade, leer, krenten. De Vargellas had wat meer verfijning en de Terra Feita wat meer kracht.
Bij de Vintage 1985 werd een gerechtje geserveerd van chocoladetaart met
 een quenelle van romig vruchtenijs. De combinatie was fantastisch.
Tot slot had Nick nog een tip: drink port nooit uit een te klein glas!

Al met al was het een fantastisch proefavond, met dank aan Nick, Marc, Odile, Anita en Sieberen.

Taylor port is verkrijgbaar bij Odile Hemmen Wijnen en Spiritualiën, Nieuwe Binnenweg 92, Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten