17 mei 2009

Asperge, Lasagnette en doperwtensaus; heerlijk!!

door: Jan Straatman

Vandaag asperges gegeten. Vers geïmporteerd uit Zuid Oost Brabant. We kennen daar een leverancier -Teun en Marietje- die een perfecte kwaliteit levert. Vandaar dat restaurateurs van heinde en ver komen om daar asperges in te slaan.

Normaal gesproken is er voor ons maar één aspergerecept: "Asperge à la Flamande" (gekookte asperges, gesmolten en geklaarde boter, beenham en gekookt ei). Deze keer kwamen we in de Volkskeuken een recetpt tegen van asperges met lasagnette en doperwtensaus (Onno Kleyn). Nu had ik vaker gelezen dat doperwten heel goed samengaan met asperges, maar eerlijk gezegd vond ik het een vreemde combinatie. Toch zag het recept er interessant genoeg uit om uit te proberen.

Het recept komt er kort gezegd op neer dat je een sjalotje aanzweet, de diepvries of verse doperwten erbij (150 gram) , een minuut of 10 laten koken (enkele lepels water erbij) en dan met 150 ml room warm laten worden, blenderen. De lasagnette bestaat uit verse lasagnevellen, in vierkanten van 10 biij 10 cm gesneden, gegaard in aspergebouillon (7 min). De asperges zijn "normaal" gekookt; schillen, van de schillen in een kwartier een aspergebouillon trekken, schillen eruit, asperges er in, kwartierje zacht koken.

Op een bordje lepel saus spreiden, enkel asperges er op, lasagnevel erop, lepel saus, enkele keren herhalen. Tot slot een beetje Gorgonzola dolce over het gerecht brokkelen.

Overigens, Onno heeft het over een stuk of vier asperge"stukken". Voor ons mag het het dubbele zijn, dan heb je een hoofdgerecht.

Het was fantastisch!! De zoetigheid van de sjalot en de doperwten combineert perfect bij het lichte bitter van de asperges. De Gorgonzola geeft wat pit. Onno beveelt een Pinot Blanc aan. Wij kozen eigenwijs voor Custoza, Azienda Agricola Monte del Fra (verkrijgbaar bij Les Genereus, Wijnkoperij Platenburg. Een perfecte combinatie; het frisse, zoete past uitstekend bij het romige, groenige en ook licht zoete aspergemaaltje.

1 opmerking:

  1. Jan, je hebt niet overdreven. We hebben gesmuld.
    Een echte aanrader!! Kees en Anne Hanse.

    BeantwoordenVerwijderen